Nackspärr

Nackspärr kallas även för akut torticollis. Ofta uppstår detta plötsligt och du känner att det krampar i nackmusklerna. Du kan även bli stel i din nacke. Oftast går nackspärr över av sig själv, men i vissa fall kan du ha behov av en behandling, så väl som hjälp och stöd av en nackkrage. Anledningen att du får nackspärr kan ha helt olika orsaker, men gemensamt är att det ofta kommer utan förvarning. Din nackspärr kan bero på allt från att du har sovit i en annorlunda ställning, du har en dålig kroppshållning eller att du har belastat ena sidan allt för länge.

Symptom vid nackspärr

När du drabbas av nackspärr så känner du av det genom att det gör ont i din nacke samt att den känns stel. Dessa symptom kommer plötsligt och kan ske under loppet av bara ett par timmar, eller direkt när du vaknar. Smärtan sitter oftast i ena sidan av nacken samt att det kan stråla ut i skuldran, bröstet och armen. Det kan även stråla ut mot bakre delen av huvudet. De muskler du har i nacken kan kännas ömma och spända samt att många gånger så vrids huvudet åt ena sidan. Rörelser av huvudet gör ont samt att det även kan ge dig trötta axlar och att dina händer och armar domnar.

Behandling av nackspärr

Om du har drabbats av nackspärr, så går det oftast över av sig självt. Många gånger kan orsaken till nackspärr vara en buktande disk och då kan egna övningar så väl som en riktad behandling vara till hjälp. Detta kan du få hos till exempelvis en kiropraktor eller naprapat. Att bära nackkrage kan vara skönt för att lindra smärtan, samt att en kombination av massage, mobilisering och neuromuskulär behandling kan hjälpa. Det du kan göra själv, om du drabbats av nackspärr, är att du ska röra på dig som vanligt. Det är bra om du kan undvika att ligga i sängen eller att böja huvudet framåt. I det akuta skedet är en nackkrage att rekommendera för att avlasta ditt huvud och se till så att det hålls upprätt. Du kan försiktigt försöka röra nacken åt sidorna och bakåt. Smärtor kan lindras genom värme eller genom kyla i det akuta skedet.