Ont i nacken

Ont i nacken är något som många någon gång drabbas av. Anledningen till detta kan vara en mängd olika saker. Det kan vara att du har sovit i en konstig ställning, du har en dålig kroppshållning eller överanvänt dina leder men det kan även bero på andra saker. Halsen är uppbyggd av halskotor. Dessa sträcker sig från skallen till övre delen av din bröstkorg. Mellan kotorna av ben finns det så kallade mellankotsdiskar. Dessa fungerar som stötdämpare. Huvudet får stöd av skelettdelarna, ledbanden och musklerna i halsen och de gör även att du kan röra på ditt huvud. Blir det en avvikelse eller en inflammation eller en skada så kan det ge smärtor och ont i nacke så väl som hals. I de allra flesta fall är ont i nacken inget allvarligt och går över av sig själv. Dock kan det i vissa fall vara så att det är en allvarlig skada eller sjukdom som ligger bakom, så går dina smärtor inte över är det viktigt att du kontaktar en läkare.

Orsaker till ont i nacken

Det finns som sagt olika orsaker till att du har ont i nacken. En vanlig orsak kan vara muskelspänningar och sträckningar. Dessa kan komma på grund av att du har en dålig kroppshållning, eller att du har ett arbete där du sitter länge och fel vid ett skrivbord. Det kan även bero på en dålig sovställning eller att du har knyckt till huvudet. Du kan även få ont i nacken om du råkar ut för en olycka av något slag. Det kan vara en fallolycka, bilolycka eller något som händer under idrottsutövning.

Bakomliggande sjukdomar

Andra orsaker till ont i nacken kan vara en sjukdom. Sjukdomar som ger ont i nacken är bland annat artros, benskörhet, fibromyalgi, cervikalt diskbråck eller ryggmärgsstenos. Det kan även vara hjärnhinneinflammation. Stelhet och smärta i nacke och hals kan utöver infektioner, bölder, cancer i ryggmärg och tumörer även bero på medfödd avvikelse, men det är mycket sällsynt. Vanligaste orsaken till ont i nacken är oftast helt ofarligt, som nackspärr eller liknande. Förvärras dina symptom och din smärta är det dock som sagt viktigt att du kommer i kontakt med vården.